Németh Máté vagyok. Fotós.

Lassan több mint 10 éve hogy neki álltam fényképezést tanulni. Minden tudást autodidakta módon szereztem, nap mint nap a könyveket és az internetet bújtam, minden energiámat ebbe fektettem. Pontosan olyan képeket szerettem volna alkotni, amilyeneket elképzeltem. Nem elégedtem meg a végeredménnyel, ha csak megközelítette az általam elképzeltet. Jó fotós akartam lenni.
Kezdetben természetfotósként értem el sikereket, több könyvben és kiállításon is szerepeltek képeim. Amire talán a legbüszkébb vagyok, hogy 2012-ben egy képemet beválogatták a 100 legjobb magyar természetfotó közé.
Akkoriban ismerkedtem meg feleségemmel, majd Ausztriába költöztünk. Így alakult, ezt hozta az élet. Itt találkoztam először igazi hegyekkel, melyek új kihívások elé állítottak. A mai napig ha csak tehetem, túrázok, futok, mászok valahol, néha a fényképezőgépem is elkísér.
Elkalandoztam.
Baráti felkérések kapcsán csöppentem az esküvők világába, és nagyon durván bent ragadtam. Szeretem az esküvőket a kezdetektől a nap végéig megörökíteni, hogy a végén egy teljes történetet adhassak át az egész nap eseményeiből. Rendszerint a fodrásznál indul a napom, majd kísérem végig a történéseket, egészen a menyecsketánc végéig.
Tetszik az, hogy a szertartásokat és a lakodalmat dokumentarista módon kell megörökítenem. Úgy mint anno a természetben, itt sem kontrollálhatom a dolgokat. De mégis kihívás, hogy úgy tudjam megörökíteni a pillanatokat, hogy ne egy sablonos anyag legyen a végeredmény, hanem minden esküvőről a legszebb képeket tudjam átnyújtani. Keresem a fényeket, a legjobb szögeket, ügyelve a részletekre, a háttér cselekményeire.
A kreatív- és a jegyes fotózásnál szívesen fotózom a párokat a természetben, és a természeten ne a Csónakázó-tó partját értsük. Nagyon szívesen utazok, megyek bárhová, volt már hogy egy fotózás kedvéért Rovinj-ig is utaztunk.
Természetesen az esküvőkön kívül fotózok családokat, portrékat és sok minden mást is, stúdióban és szabadtéren egyaránt, de nem adtam fel természetfotós törekvéseimet sem.

fotó: Szántai Balázs

hu_HU